Personalitati

Sava Săvoiu – Popovici (1818 – 1906), preot, pictor, memorialist. A fost salvat de la condamnarea la moarte din 1848 de comandantul de piață al Devei, Kemenay Lajos, în ultimul moment când era dus la locul execuției. În 1849 a intrat perceptor la copiii baronului Kemenay Lajos, unde va avea ocazia să asculte discuțiile din biroul acestuia între diferiți conducători militari ai revoluției maghiare, în frunte cu generalul Bem. În 1850 a fost hirotonisit. Va fi trimis de Andrei Șaguna ca preot militar în regimentul de linie nr. 3 la baronului Culoz, staționat la Lemberg, în Galiția. În această calitate ca străbate imperiul: Galiția, Slovacia, Boemia, Italia, Serbia, Banatul. Din 1875 până în 1897 a stat la Viena. În paralel s-a dedict picturii și sculpturii, iar pentru talentul său a fost ales, în 1879, membru al societății de pictură „Albrecht Durer” din Viena. În 1881 a participat cu sculpturi și picturi la Expoziția organizată de ASTRA, primind premiul II la sculptură.

 

Victor Iliu (n. Rîu Sadului – 1968, Italia), regizor. A studiat Academia Comerială, Ziaristică și critică cinematografică. În anii 1946 – 1947 a făcut o specializare în regie de film cu Serghei Eisenstein. A debutat cu filme documentare, iar după 1951 a făcut și filme de ficțiune. A fost primul președinte al Asociației cineaștilor dun România și primul redactor șef al revistei „Cinema” (1963). Cea mai reușită creație a sa este filmul „Moara cu noroc”.

 

Ioan P. Prică, notar și monograf, a fost primul care a inițiat elaborarea Cărții Istorice a comunei. Între anii 1935 – 1936 a stăruit și s-au achitat datoriile vechi ale comunei. În 1937 a contribuit la edificarea Școlii Primare de Stat din cătunul „Beberani” și „Ciupari”. A reparat drumul comunal de râu în 1937, drumul fiind afectat de inundații. În 1940 a întocmit „Cartea istorică” a comunei.

 

Ioan Cândea senior. În calitate de ajutor de primar și răspunzând de toate problemele cătunului Rîu Sadului, a muncit în slujba intereselor satului natal timp de 24 de ani. Este notat că sub conducerea sa s-a construit drumul satului, care, la începutul secolului, nu era decât o potecă pentru cai.

 

Ioan Cândea junior a fost primar.în perioada 1926 – 1929, ajutat de preotul Ioan Marin și de Ioan Jianu a avut câteva realizări obștești remarcabile. În primul rând, a obținut separarea comunei Rîu Sadului de comuna Rășinari. De asemenea, a muncit cu trudă la toate cauzele referitoare la împroprietărirea comunei cu păduri expropriate de la comuna Cisnădie și Veștem.

 

Ioan I. Hurdubelea, primar. În anii 1934 – 1938 s-a construit noul local al Primăriei, s-au construit școlile primare din cătunele „Beberani” și „Ciupari”, a obținut împroprietărirea comunei cu munți, a reparat drumurile inundate cu apă și a achitat în întregime datoriile vechi ale comunei.

 

Victor Păcală (1874 – 1955) . Profesor și publicist, este autorul „Monografiei satului Rășinariu” (1915)

Cu mențiunea că datele nu sunt confirmate de o altă sursă documentară; ele au fost preluate de pe următorul site: http://memoria-locului.ro/article-50_Raul%20Sadului%20P.html.